Raamdecoratie

Raamdecoratie

Rol- en vouwgordijnen

Rolgordijnen zijn ideaal voor kleinere ramen en nemen weinig ruimte in beslag. Er kunnen veel soorten stof voor gebruikt worden, daardoor kunnen rolgordijnen ook een geschikte oplossing zijn voor de badkamer. 

Vouwgordijnen lijken op rolgordijnen, maar zijn sfeervoller. Een voornaam verschil is dat vouwgordijnen vaak van soepel vallende stoffen gemaakt worden. Daardoor zijn ze ook kwetsbaarder dan rolgordijnen. 

Een derde soort is het duo-rolgordijn. Dat is een variant op het eerdergenoemde rolgordijn. Bij een duo-rolgordijn glijden twee lagen stof langs elkaar naar beneden. De stof is opgedeeld in banen van wisselende transparantie, waardoor duo-rolgordijnen de eigenschappen van vitrage hebben en een sfeervolle uitstraling bieden.

Gordijnen en Inbetweens

Gordijnen of overgordijnen worden gebruikt om privacy te creëren in de avonden en om licht buiten te houden. Gordijnen kunnen sfeer maken, maar kunnen ook een logge uitstraling hebben. Ze kleden een ruimte goed aan, zorgen voor een betere akoestiek doordat de stof geluid opneemt en helpen bij enkel glas om de warmte binnen te houden als ze gesloten zijn. Omdat gordijnen relatief ruimte nodig hebben, nemen ze veel plaats in en blokkeren ze in sommige gevallen ook een deel van het daglicht. 

Dan zijn er ook nog vitrages/Inbetweens. Deze zijn gemaakt van dunne en soepel vallende stoffen en laten licht door, terwijl ze overdag toch de inkijk van buiten naar binnen blokkeren. Dit is echter omgekeerd als er binnen meer licht is dan buiten.

Paneelgordijnen zijn grote banen meestal licht doorlatende stof die strak naar beneden vallen. Ze zijn zowel bovenaan als onderaan verstevigd, waardoor de stof zonder plooien naar beneden hangt. Vaak hangt men verschillende panelen op aan een dubbele rails, zodat de panelen afzonderlijk van elkaar te verschuiven zijn en op die manier de hoeveelheid daglicht en inkijk geregeld kunnen worden.

Plissés en screens

Plissés zijn gordijnen die je met behulp van een harmonicavouw (deels) kunnen worden opgevouwen. Ze bestaan in uitvoeringen van transparante stoffen of verduisterende stoffen. 

Screens zijn een vorm van raambekleding die door middel van een rails aan alle kanten van het kozijn naar beneden begeleid wordt. Vaak hebben deze een verduisterende of zonwerende functie. Je ziet ze eigenlijk vooral bij bedrijfspanden. Bij woningen worden ze meestal aan de buitenkant van de woning geplaatst.

Jaloezieën

Lamellen en jaloezieën worden nog wel eens door elkaar gehaald, maar lamellen zijn verticale latten aan een rails en jaloezieën zijn horizontale latten die door middel van een ophaalsysteem omhoog gehaald kunnen worden. In beide gevallen kunnen de latten gedraaid of gekanteld worden om de hoeveelheid en richting van het daglicht te regelen. Beide systemen bieden een moderne uitstraling maar weinig sfeer, hoewel houten uitvoeringen al een hele verbetering zijn op de traditionele kunststof of aluminium uitvoeringen. Ze zijn niet verduisterend en schoonmaken is een flinke klus. Lamellen en jaloezieën zijn vooral praktisch voor eenvoudige ruimten waarbij sfeer van ondergeschikt belang is.

Horren

Het doel van horren is het buiten houden van insecten en spinnen, terwijl lucht vrij in of uit kan stromen. Horren met fijne mazen kunnen ook stuifmeel en andere fijne deeltjes tegenhouden, waar mensen met hooikoorts bij gebaat zijn.

Rolluiken

Rolluiken zijn verduisterend, inbraakvertragend, vochtwerend en privacy verhogend. In de winter houden zij de kou buiten en in de zomer de warmte buiten. Ze zorgen ook dat geluid buiten blijft. Rolluiken vormen de ideale zonwering.

Meer weten en vrijblijvend advies op maat ontvangen?